Tell Me the World – Erasmus+ Youth Exchange

Tell Me the World – Erasmus+ Youth Exchange

Youth Exchange in Italy 2017 På flygplatsen mötes jag av fem personer som jag inte hade tidigare sett under hela mitt liv, nervöst men glatt skakade vi hand och tillsammans begav vi oss till kassan för att checka-in på flygplatsen. Allt gick i sin ordning och flyget lyfte med fart. Tiotusen meter upp i luften märkte jag att de fem personer jag för inte längesedan skakat hand med kändes som för mig som gamla goa vänner. Vi anlände till Lamezia i södra Italien, vilket är en mycket vacker plats med höga dalar som avslutas vid ett kristallklart medelhav. En vacker plats för oss men även för många migranter samt flyktingar där detta blir det första de anländer till på sin flykt från Afrika och Mellanöstern mot Europa. Första dagen lärde vi känna alla de andra ungdomarna som deltog i utbytet vilka var från Rumänien, Litauen samt Italien.

Tillsammans var vi ungefär 40 personer som under tio dagar hade som uppgift att försöka berätta, historier från migranter och flyktingar som tagit sig till Italien. En uppgift som var svår i början men i processen när vi lärde känna de som anlänt till Italien blev det en klar bild på situationen. anledningar till flykt samt framtidsplaner hos dessa individer. Det var mycket intressant att exempelvis få höra hur Arabiskavåren var för någon som var på plats istället genom nyheterna på TV. Vi arbetade i fem olika grupper på drygt sju medlemmar per grupp med vårt projekt. Att kommunicera i gruppen var inga problem med hjälp av regeln “bora-bora” vilket innebar att vi endast kunde prata engelska, så att alla skulle kunna förstå vad samtalen handlade om. Men detta var inte vad vi gjorde hela dagarna. Vi var i ett mycket vackert landskap som behövde utforskas med utflykter till havet eller pittoreska byar uppe på vyerna. Sedan På kvällarna hade vi alltid festligheter, vi hade rumänsk/italiensk/litauisk samt en svensk kväll. Där under den svenska kvällen kunde vi visa vårt land och kultur.

Sista natten visade vi upp vårt projekt med publik som blev häpna av det fina resultatet, ja så här kan ett projekt med Ifall se ut.

Tags:
No Comments

Post A Comment