Filmprojektet gör nu en sammanfattning av vad vi gjort det första halvåret i projektet  REFLEKTERA! FILMA! SPRIDA!

Filmprojektet gör nu en sammanfattning av vad vi gjort det första halvåret i projektet  REFLEKTERA! FILMA! SPRIDA!

De första månaderna gick åt till att förbereda sig och delta i sociala aktiviteter för att bygga förtroende mellan ensamkommande barn, projektledare och samhälle. Varje vecka har IFALL haft återkommande aktiviteter med många deltagare. Exempel på aktiviteter är; språkstöd, idrott för olika målgrupper (kvinnor, mammor och barn, barn och ungdomar, alla), English speaking café, volleyboll, fotboll, cirkus och voltige, våffelkväll, teaterworkshops. Vi har även besökt UC flera gånger och lärt känna elever där. Även på Hjelmsjövik har vi haft sammankomster.

 

[metaslider id=2983]

Under hela februari hade vi en utställning på biblioteket om filmprojektet och svenska immigranter i Amerika för 100 år sen. Filmgruppen filmade skolkompisar som sa Hej och välkommen till Sverige! på sina egna språk.

Projektgruppen och volontärer har även provat på Green screen, medverkat på Kulturdagen, haft internationella kvällar och fotbollscup med inbjudna lag från andra kommuner. Vi har arrangerat filmkvällar, bjudit in arabisk teater, deltagit i Örkelljunga-dagarna, gått i parad på nationaldagen och ordnat olika aktiviteter under jul-, sport- och påsklov.

Filmprojektet har byggt musikstudio på Hjelmsjövik, men även köpt in filmteknik. Vi har arrangerat utbildning i KASAM och filmkunskap. Varje måndag har vi filmmöte.

 

[metaslider id=2969]

Projektet REFLEKTERA! FILMA! SPRIDA! har startat egen youtube-kanal, delat ut adventskalendrar, gjord webbsida, broschyrer, logga och roll-ups. Vid uppstarten var projektgruppen med i tidningen Helsingborgs Dagblad.

I tidningen Aftonbladet, en av Sveriges största kvällstidning, skrev sportjournalisten Erik Niva om Åshöjdens BK och det faktum att Åsljunga (i Örkelljunga kommun) är förebild för Max Lundgrens böcker. Örkelljunga firar att boken skrevs för 50 år sedan. Bokens jag är Jorma, ett krigsbarn från Finland som hittar gemenskap och vägen till sig själv och sina egna värderingar via fotbollen. Niva intervjuade IFALL:s Ali Angora som är fotbollsföreningens egen Jorma. Detta gav Ali, Niva, Örkelljunga och oss stor publicitet.

 

[metaslider id=2976]

Ifall är med i Örkelljungas Samverkansråd för integration och har även deltagit i DUA-konferens. (DUA = Delegationen för Unga till Arbete är regeringens satsning för att sänka ungdomsarbetslösheten genom utveckling av lokal samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen)

En av grundarna till föreningen, diakon Boel Skoglund, avled under året  och vi var många som deltog i begravningen. Med detta fick vi också möjlighet att prata om hur en begravning i Sverige går till.

I föreningen IFALL finns många EVS-volontärer som också finns tillgängliga och stöttar i filmprojektet. Just nu har vi EVS-deltagare från Litauen, Italien, Turkiet, England, Wales, Portugal och Mallorca.

Vi började filma med 5 ensamkommande ungdomar i mars. Filmgrupperna träffades två gånger i veckan. Den 25 mars hade vi film-gala och visade alla filmer inför en publik på cirka 45 personer. Det blev succé och filmerna inspirerade andra till att också vilja börja filma.

 

Nu är det dags för sommaraktiviteter och vi hoppas att vi får träffa er alla där!

Och kom ihåg att säga till oss om ni vill göra film med oss!

Tags:
No Comments

Post A Comment