Tidigare Projekt 2014/2015
Training + för ungdom
Tre personer (Sina från utbildningscentrum, Nasir från boendet och Neco som ungdom ledare) har varit i Sevilla Spanien mellan den 7/9 – 14/9 2014 . Projektet “Training + för ungdom” är ett initiativ av Gantalcalá (Spanien) tillsammans med andra nio länder. Det främsta syftet till att organisera en sådan kurs skulle kunna förklaras som ett behov av “uppvaknande” de ungdomarna och ungdomsledaren som inte vet hur man ska organisera och utveckla ett projekt inom det nya Erasmus + programmet. Träning + för ungdom är ett projekt som medfinansieras av Erasmus + Program för Europeiska kommissionen.
Ungdomsledarutbildning
Under höstlovsveckan mellan den 27/10 – 02/11 2014, befann Amar, Ibrahim, Yonas, Mirza och Neco sig långt från hösten och mörkret i Örkelljunga. Vi var istället på en veckas ungdomsledarutbildning i Ankara, Turkiet! Med på utbytet var vi ett par olika organisationer; IFALL som jobbar med integrationsfrågor i Örkeljunga, turkiska Faal som anordnar aktiviteter för unga i Ankara och personer från CAG (Centraliasiengrupperna) från Kirgizistan som också jobbar med barn och unga i Osh.Tillsammans spenderade vi åtta fullspäckade dagar tillsammans, med att resa, äta och upptäcka Ankara men kanske främst av allt att delta och lära oss av varandra på en rad olika workshops.
Aktiva deltagande i lokal ungdomspolitik
Projektet ägde rum mellan den 26/1 – 02/02 2015 i staden Viseu, Portugal och dess samfinansieras av Eramus + programmet. 28 deltagare från fem länder har deltagit i detta ungdomutbyte i syfte att förstärka deras aktiva deltagande i lokal ungdomspolitik. Roleplay och creative drama aktiviteter var huvud metod att jobba med ungdomar. Alireza, Sebhat from boendet och Alexandra, Helena från utbildningscentrum har varit i utbytet med Neco.
Vi kommer att ta emot två projekt som svar besök till Örkelljunga. En ska äga rum mellan den 13/02 – 22/02 2015 från Turkiet. Den andra ska vara i Örkelljunga i augusti 2015. 26 ungdomar från 4 länder ska diskutera om ledarskap.
Nordplus: Visible Bridges: Från språkinlärning till arbetsmarknad
IFALL, Klippan kommun och utbildningscentrum i Kristianstad samarbetar med 4 länder från Norge, Island, Finland för att dela erfarenheter angående metoder att jobba med integration process från språkinlärning till arbetsmarknad.
Neco, Jonathan och Kristina från IFALL har varit i Island för 4 dagar kick off mötet. Det här projektet ska fortsätta till den 30 juni 2016. Nästa mötet ska vara i Finland i april 2015. Deltagarna ska komma till Örkelljunga april 2016 för att avsluta projektet och göra final konferens.
Mer info : http://www.visiblebridges.net/
Erasmus Plus: Anti-diskriminering, tolerans och social integration
The Unmask Teatern är en utbildning anordnades av POD Föreningen från Spanien mellan den 25/10 2014 och 2/11 2014, med medel från Erasmus +. Kristina Milotic och Stefan SFI lärare från utbildningscentrum Örkelljunga och en ungdom från skolan lärde sig att använda teater i allmänhet och forumteater som metod att jobba med invandrare och flyktingar. Huvudsyftet är att introducera deltagarna i användningen av nya verktyg att arbeta med ungdomar. Det är viktigt att jobba med begreppen anti-diskriminering, tolerans och social integration.
Erasmus plus: Interprise: Intercultural Primary School Education
Projektet Interprise (interkulturell grundskola utbildning) är utformad för att hjälpa unga lärare som vill utveckla sina kunskaper om principerna för interkulturell utbildning och undervisning i mångkulturella miljöer, för att eliminera eventuella känslor av främlingsfientlighet. Annika och Neco har varit detta projekt från IFALL som ägde rum i Patras Grekland mellan den 24/10 – 02/11 2014
Mer info: http://intermediakt.org/interprise/
Nordplus: Tematik Nätverk: Motivation i integrationsprocess
Klippan Kommun var värd organisation för att skriva ett projekt vilket ska utveckla tematik nätverk om motivation i integration process bland Red Cross Danmark och Haparanda Folkhögskolan. Mötet ägde rum mellan den 13/11 – 16/11 2014 i Örkelljunga. 4 personal var i mötet från Klippan Kommun. IFALL stöder klippan kommun för att skriva projektet. Huvud ämne med mötet var att skriva gemensamt projekt som kan få bidrag från Nordplus. Det är ett program som ger bidrag till nordiska länder. Klippan kommun ska skicka ansökan innan den 4 mars 2015 med hjälp av IFALL.
Fortbildningar ska ansökas till Erasmus plus till den 4 mars. Det kunde bli effektivt att samarbeta med Läraren från utbildningscentrum, Personal från klippan och Örkelljunga kommun, volontärer från IFALL för att öka kvalitet om integration i Örkelljunga och Klippan.